vaellus

Luonto, liikunta ja
tehdyt investoinnit

Koulukeskus Iivarin vieressä on urheilukenttä, sisäliikuntatilat ja mm. hyvä kuntosali. Jääkiekkokaukalot löytyy sekä Iivarin koulun että yläasteen vierestä. Pienehkö harjoitusjalkapallokenttä on vanhalla urheilukentällä. Kylällä on valaistu kuntoreitti (1 km ja 4 km).
Lapsille on useita leikkikenttiä, mm. Terhonpuisto, Vuorenmaanpuisto(Vienolanpuisto) ja vanhan urheilukentän päässä. Uimapaikkoja on Vuorenmaalla, Sepänniemessä, Koskimaalla ja Lääkärinrannassa. Ponnenjärven ympärystie on monelle sopivan pituinen ulkoilureitti joko jalkaisin tai polkupyörällä.
Nuorille ja ja vähän vanhemmillekin kyläläisille on tiloja nuorisoseurantalolla. Nuorisokahvila Kaktus, mm. tapaamis-, harrastus- ja juhlakäyttöön. Lisäksi kokoontumistiloja on mm. seurakuntatalolla, paloasemalla, kirjastossa, Elviirassa, Sepänniemen lomakylässä.
Kirjaston viereisessä IkiTrimmissä on ikäihmisille hyvät kokoontumistilat. Ampumaradat metsästysseuran majalla, jne....
Kylämaiseman kehittämiseksi tehtiin maisemasuunnitelma kesän 1997 ja kevään 1998 aikana. Kirkonkylän kunnostusasioissa silloinen Töysän kunta on toteuttanut maisemanhoitotöitä omilla alueillaan vuodesta 1998 lähtien. Kylätoimikunta ja kyläläiset yhdessä kunnostivat ja varustivat Terhonpuiston v. 1999 ja Vienolanpuiston (Vuorenmaanranta) v. 2001. Näihin puistohankkeisiin saatiin TE-keskuksen ja silloisen Töysän kunnan varoja.

RETKEILYREITIT JS TAUKOPAIKAT

Kylän läpi kulkee Suomenselän moottorikelkkailijoiden reitti, jota pitkin on kelkkailuyhteys Alavudelle, Ähtäriin, Lehtimäelle ja jatkoyhteykksien kautta vaikkapa Alajärvelle tai Saarijärvelle saakka. Kylän kautta kulkee myös Kuusiokuntia yhdistävä retkeilyreitistö, jota myöten on yhteys kävellen, hiihtäen tai pyöräillen ainakin Ähtäriin ja Alavuden keskustaan. Reitistö valmistui v. 2001 ja sen rahoitukseen osallistuivat mm. TE-keskus ja kunta. Kirkonkylässä on toteutettu Ponnenjärven ja neljän uimarannan osalta kunnostussuunnitelma.

  • Talsijoiden kota Fräntilän kallion takana, varustuksiin kuuluvat mm. puuvaja ja WC
  • Peikopesä- laavu Iivarin koulu- ja vapaa-aikakeskuksen yhteydessä, tulipakka ja puita. Tämä hanke toteutettiin yhteistyössä Kirkonkylän kyläyhdistyksen ja Lions clubin kanssa.
  • Isokallion laavu, tulipaikka, WC/puuvaja
  • Valaistu pururata. Talvella on siinä käytössä lyhyempi ja pitempi hiihtolatu (1,6 km ja 5 km)
  • Kangaslammen laavu, WC/puuvaja ja tulipaikka Mutkankylän ja kirkonkylän välimaastossa